9724,5%-0,42
35,19% 0,30
36,73% 0,92
2968,28% 1,32
4806,92% 0,71
Uzmanlar, çocukların ve gençlerin uzun süre hareketsiz kalmasının, ilerleyen yaşlarda kalp hasarlarına yol açabileceğini ortaya koydu.
Doğu Finlandiya Üniversitesinden uzmanlar, 766 çocuğun aktivite izleyicileriyle yapılan bir araştırmada, hareketsiz kalmanın kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini belirledi. Çocukluk döneminde artan hareketsizlik, sol karıncık ağırlığında artışla ilişkilendirildi.
Araştırma, çocukların 11, 15 ve 24 yaşlarındaki hareketsiz geçirdiği süreleri inceleyerek, bu sürenin kalp sağlığına etkilerini değerlendirdi. Katılımcılar, 11 yaşında günde ortalama altı saat hareketsiz kalırken, bu süre 24 yaşında dokuz saate çıktı. Uzmanlar, hareketsiz geçen her dakikanın sol karıncık ağırlığında artışa neden olduğunu tespit etti.
Uzman Andrew Agbaje, "Gençlerin ekran başında geçirdikleri süre, daha ağır bir kalbe neden oluyor. Ağır bir kalbin kalp krizi ve inme riskini artırdığı biliniyor," dedi. Araştırma, hareketsiz geçirilen sürenin, vücut ağırlığı ve kan basıncına bakılmaksızın kalpte hasarlarla ilişkilendirilebileceğini gösterdi.
Uzmanlar, çocukların ve gençlerin uzun vadede sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayarak, ebeveynlere çocuklarını hareket ettirmek için yürüyüşe çıkarmaları ve ekran sürelerini kısıtlamaları gibi önerilerde bulundu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.