Tarih: 24.08.2024 00:03
Cep Telefonu Kiralama Dönemi Başladı
Bazı teknoloji marketleri, tüketicilere akıllı telefonları uzun süreli kiralama imkanı sunmaya başladı. Bu uygulama kapsamında, sıfır ve üretici garantisi olan telefonlar tüketicilere kiralanıyor. Kiralama süreci, 12, 18 veya 24 ay gibi belirlenen zaman dilimlerinde gerçekleşiyor ve telefon kutuları, ilk kez kiralama sırasında açılıyor.
Kiralama öncesinde, tüketicilerin kredi notu inceleniyor ve kimlik bilgileri tam olarak alınmak zorunda. Kiralama süresi sona erdiğinde ise isteyen kişiler, belirli bir ücret karşılığında telefonu satın alabilecek. Ancak kiralama süresi uzatılamayacak.
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, cep telefonu kiralama sisteminin bazı dezavantajlarına dikkat çekti. Küçük, kiralama bedelinin, telefonun satın alma maliyetinden daha yüksek olabileceğini belirterek, tüketicilerin bu iki seçenek arasındaki mali farkı iyi değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.
Bununla birlikte, Küçük, veri gizliliği konusunda da uyarılarda bulundu. Kiralanan telefonların kişisel veri kaydedildiği cihazlar haline geldiğini ve bu verilerin kiralama süresi bitiminde sıfırlanmasının önemine değindi. "Telefon kiralayan kişilerin, cihazlarını geri verirken kişisel bilgilerini silmeyi ihmal etmemeleri gerekir. Sıfırlanmayan veriler, ilerleyen zamanlarda tüketici için sorun yaratabilir." şeklinde konuştu.
Küçük, kiralama süreci boyunca telefonların kaybolması gibi durumlarda oluşacak tazminat yükümlülüklerinin ve sigorta kapsamlarının da iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kiralama sisteminin yanı sıra, yenilenmiş cihazların kullanımının da teşvik edilmesinin önemine değindi.
Ekonomik sebeplerle yenilenmiş telefonların tercih edilmesinin yaygınlaştığını belirten Küçük, yenilenmiş ürünlerin kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. Piyasadaki her yeni telefon modelinin tüketicilerde yeni cihaz alma isteği oluşturduğunu, bu durumun ise telefon çöplüğüne neden olduğunu söyledi. "Bu telefonların çoğu ithalatla geldiği için ülkemiz açısından ciddi maddi kayıplara yol açıyor. Tüketicilerin yenilenmiş ürünlere yönlendirilmesi ve bu alandaki taksit sınırlamalarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor." dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —