• BIST 100

    9394,75%0,89
  • DOLAR

    39,37% 0,39
  • EURO

    45,69% 0,94
  • GRAM ALTIN

    4294,30% -0,78
  • Ç. ALTIN

    6934,05% -1,15

“Çocuklarda halsizlik, solukluk ve çarpıntı, kansızlık işareti olabilir”

Anemik bir hastada görülebilecek şikâyetlere dikkat çeken Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Mustafa Bilici, “Anemik bir hastada aneminin ağırlığına göre ve aneminin gelişme süresine göre değişen derecede halsizlik, yorgu

Sağlık 26.11.2024 10:34:00 0
“Çocuklarda halsizlik, solukluk ve çarpıntı, kansızlık işareti olabilir”

“Çocuklarda halsizlik, solukluk ve çarpıntı, kansızlık işareti olabilir”

Anemik bir hastada görülebilecek şikâyetlere dikkat çeken Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Mustafa Bilici, “Anemik bir hastada aneminin ağırlığına göre ve aneminin gelişme süresine göre değişen derecede halsizlik, yorgunluk, ciltte ve mukozalarda solukluk, çarpıntı, baş dönmesi şikâyetleri görülebilir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi’nden Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Mustafa Bilici, anemi (kansızlık) hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kanımızda en çok bulunan hücre grubunun eritrositler olduğunu belirten Uzm. Dr. Bilici, “Eritrosit içerisinde oksijen-karbondioksit taşıyan kısım hemoglobin molekülüdür. Hemoglobinin yaşa göre normal değeri değişmektedir. 2 aylık bir bebekte 9 gr/dL değerine kadar normal kabul edilmekte iken, 6 aylık bebekte 10,5 gr/dL, 2 yaşından sonra ise 11,5 gr/dL nin üzerinde olması gerekir. Tam kan sayımı, hastanelerde en sık yapılan tetkik olması nedeni ile değişik derecelerde anemiye sık rastlanmaktadır. Bu değerlerin altındaki hemoglobin değerleri kansızlık (anemi) olarak tanımlanmaktadır” diye konuştu.

“Halsizlik görülebilir”

Anemide görülebilecek şikâyetlerden bahseden Uzm. Dr. Bilici, “Anemik bir hastada aneminin ağırlığına göre ve aneminin gelişme süresine göre değişen derecede halsizlik, yorgunluk, ciltte ve mukozalarda solukluk, çarpıntı, baş dönmesi şikayetleri görülebilir. Ciddi kanaması olan bir hastada hemoglobin değeri 12’den 6’ya düştüğünde, hasta çok halsiz olabileceği gibi; demir eksikliğine bağlı uzun sürede kansızlığı gelişen bir hastada hemoglobin değeri 4’e, 5’e kadar düştüğünde bile hasta kendini iyi hissedebilir” şeklinde konuştu.

“Çocuklarda kansızlık nedenleri”

Çocuklarda kansızlık nedenlerinin genel olarak 4 gruba ayrılabileceğini belirten Uzm. Dr. Bilici, şu bilgileri paylaştı:

“Eritrosit hastalıkları: Eritrositlerin görevini sorunsuz bir şekilde yapabilmesi için; şekillerinin ve içerdiği hemoglobin molekülünün sağlıklı olması gerekir. Çoğunlukla genetik nedenler sonucunda eritrositlerde yapısal problemler gelişmekte ve eritrositler olması gerekenden çok daha hızlı yıkılmakta ve üretilmektedir. Hastalarda; artmış kan yıkımına bağlı sarılık; artmış kan üretimine bağlı alın, şakak ve çene kemiklerinde genişleme ve karaciğer/dalak büyüklüğü görülebilmektedir. Talasemi, orak hücreli anemi, eritrosit enzim eksiklikleri bu sınıftaki hastalıklara örnek olarak verilebilir. Talasemi hastalığı bu grubun en yaygın görülen hastalığıdır. Kemik iliği nakli ile tedavi edilmeyen hastaların hayat boyu 2-3 hafta aralar ile kan transfüzyonu alması gerekmektedir. Ailede kan hastalığı öyküsü olan hastaların, evliliklerinde hastalıksız çocuk sahibi olmaları için mutlaka genetik danışma almalarını öneriyoruz.

Kemik iliği yetmezlikleri: Kemik iliğinde; genetik nedenlerle, ilaçların zararlı etkileri ile, enfeksiyonların kemik iliğinde yarattığı harabiyet sonucunda, otoimmün nedenler (bağışıklık sisteminin kemik iliğine etkileri) ile ya da kanser hastalıklarının kemik iliğini tutması ile eritrosit kök hücreleri hasarlanır ya da doğuştan hasarlıdır. Bunun sonucunda yeterli kan üretilemez. Bu hastalıklarda çoğunlukla diğer kan hücreleri olan kan pulcukları (trombositler) ve beyaz kan hücrelerinde de (lökositler, lenfositler) üretimde yetersizlik görülebilir. Tedavide kan transfüzyonları ve nedene özel tedaviler yapılabileceği gibi genetik nedenli hastalıklarda ve düzenli kan ihtiyacı olan hastalarda kemik iliği nakil tedavisi uygulanabilmektedir.

Nütrisyonel eksiklikler: Dünyada ve ülkemizde en sık görülen anemi nedeni besin kaynaklı eksikliklerdir. Özellikle hızlı büyümenin en yoğun olduğu süt çocukluğu döneminde ve

adolesan (ergenlik) dönemde demir ve B12 eksikliğine bağlı kansızlık sık görülmektedir. Kız adolesanlarda adet dönemi ile birlikte yetersiz beslenme olması halinde hastalarda derin anemi gelişebilmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından 2004 yılında başlatılan “Demir gibi Türkiye” projesi ile 4 ay - 1 yaş arasında koruyucu dozda demir tedavisi verilmesi önerilmektedir ve 9 aylık tüm bebeklere rutin hemogram bakılması önerilmektedir. Demir hayvansal kaynaklı besinlerde, yeşil sebzelerde, yumurta ve süt ürünlerinde, bakliyat ürünlerinde, kuruyemişlerde bol miktarda bulunmaktadır. Demir sadece kan üretiminde değil, aynı zamanda vücudumuzda birçok enzim sisteminin çalışmasında da görev almaktadır. Bu nedenle eksikliğinde; halsizlik, solukluk, iştahsızlık, büyüme- gelişmede duraksama, okul başarısında, anlama ve algılama fonksiyonlarında bozukluklar görülebilir. Sık enfeksiyon geçirme, toprak, kağıt yeme, ağız kenarlarında yaralar gibi şikayetler görülebilir. B12 vitamini, hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. B12 vitamini ve folik asit, vücudumuzda DNA sentezinde gerekli çok önemli vitaminlerdir. Eksikliklerinde kansızlığa ek olarak bir çok nörolojik şikayet görülür. Kansızlık olmadan da nörolojik şikayetler görülebilmektedir. Hastalarda vitamin eksikliği saptadığımızda, öncelikle altta yatan sistemik bir hastalık varlığını da sorgulayarak hastanın tolere edebileceği formda ve vücut depolarını dolduracak şekilde yaklaşık 2-3 ay vitamin tedavileri vermekteyiz. Tedaviye rağmen vitamin düzeyleri düşük ve kansızlığı devam eden hastaların, bağırsaklardan emilim problemi olabilir ya da vitaminlerin metabolizması ile ilgili genetik nedenler olabilir. Vitamin desteği için ilk tercih ağız yolu ile verilmesi olsa da özellikle bağırsaktan emilim problemi olan hastalarımıza damar yolu ile vitamin tedavileri uygulayabilmekteyiz.

Sistemik hastalıklara eşlik eden anemi: Burada aklımıza gelebilecek birçok kronik hastalıkta (romatolojik hastalıklar, böbrek hastalıkları, bağırsak hastalıkları, endokrin hastalıklar vb.) farklı mekanizmalar ile hafif düzeyde kansızlık görülebilmektedir. Çoğunlukla hemoglobin değerinde 1-2 birimlik düşüklük görülse de, daha düşük hemoglobin seviyeleri de görülebilmektedir. Ateşli hastalıklar sırasında da hemoglobin değeri 2 birim kadar düşebilir.”

“Tanı ve tedavi süreci”

Hastaların bu ayırıcı tanılarının yapılabilmesi için öncelikle hastanın şikâyetlerini, anemi gelişme sürecini, fizik muayene bulgularını ve ilk yapılan kan sonuçlarını ayrıntılı değerlendirmek gerekir. Periferik yayma ile kırmızı kan hücrelerini yapısal olarak değerlendiririz. Gerektiğinde ileri incelemeler yaparak (kemik iliği aspirasyonu, genetik testler) tanı koyup, her bir hastalık için ve hasta özelinde tedaviler planlamaktayız” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : siirthaberci.com

Haber Editörü

Haber Merkezi


Pazartesi 31.2 ° / 18.3 °
Salı 29.3 ° / 16 °
Çarşamba 30.8 ° / 15.1 °

SİİRT HABERLERİ

Dr. Besim Hacıoğlu Siirt’e Atandı: “Huzurun ve Kardeşliğin Kadim Şehrine Hizmet İçin Geliyorum” Muş İl Sağlık Müdürü olarak görev yapan Dr. Besim Hacıoğlu, Sağlık Bakanlığı tarafından Siirt İl Sağlık Müdürü görevine atandı.
SON TARİH 30 HAZİRAN! SİİRT TSO AİDAT UYARISI Başkan Güven Kuzu: “Üyelerimizin mağdur olmaması için ödemeler zamanında yapılmalı”
DİKA Yönetim Kurulu Siirt’te Toplanıyor Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) 2025 yılı Haziran Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, 17 Haziran Salı günü Siirt Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Amere One Aşireti Kanaat Önderi Bahri Beştaş Vefat Etti Siirt’in Eruh ilçesinde geniş nüfusa sahip Amere One aşiretinin kanaat önderlerinden Bahri Beştaş, vefat etti.
Beşir Derneği İyiliği Yeryüzüne Taşıyor Beşir Derneği, dünyanın dört bir yanında yürüttüğü yardım faaliyetleriyle mazlumlara umut olmaya devam ediyor.
Siirt İl Müdürü Sadoğlu, Hasya Hatun Anaokulu’nda Şenliğe Katıldı Siirt İl Milli Eğitim Müdürü Salih Sadoğlu, Hasya Hatun Anaokulu’nda düzenlenen Kulüp Çalışmaları ve Geleneksel Oyunlar Şenliği’ne katılarak öğrencilerin heyecanına ortak oldu.
Siirtli Öğrencilerden Türkiye Şampiyonluğu: İl Milli Eğitim Müdürü Sadoğlu’ndan Tebrik 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı Okul Sporları Faaliyet Programı kapsamında düzenlenen Bocce Yıldız Erkekler Türkiye Şampiyonası’nda birincilik elde eden Siirt Merkez Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencileri,
Siirt’te Yollar Yenileniyor, Ulaşım Daha Konforlu Hale Geliyor Siirt İl Özel İdaresi ekipleri, kent genelinde ulaşım altyapısını güçlendirmek amacıyla asfalt serim, bakım ve onarım çalışmalarına aralıksız devam ediyor.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Hemşirelere ÇİLYAD Eğitimi Verildi Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan hemşirelere yönelik, 10-13 Haziran 2025 tarihleri arasında "Çocuk İleri Yaşam Desteği (ÇİLYAD)" eğitimi düzenlendi.
Siirt-Kurtalan Yolunda Zincirleme Kaza: Kırmızı Işıkta Duran Araca Çarpıldı Siirt-Kurtalan karayolu üzerinde, Yurt İçi Kargo önünde meydana gelen kazada iki araç birbirine girdi.
Kurtalan’da Köylere İçme Suyu Altyapısı Güçlendiriliyor Siirt’in Kurtalan ilçesinde, kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların içme suyu ihtiyacını karşılamaya yönelik altyapı çalışmaları hız kazandı.
Siirt’te Trafik Kazası: Genç Sürücü Araçta Sıkıştı Siirt’te meydana gelen trafik kazasında 19 yaşındaki genç sürücü Ahmet Akın yaralandı. Kaza, Adliye binası önünde, otomobil ile transit aracın çarpışması sonucu gerçekleşti.
Kurtalan’da Şüpheli Ölüm: Eczane Teknikeri Evinde Ölü Bulundu Siirt’in Kurtalan ilçesi Tekel Mahallesi’nde meydana gelen olayda, 2 çocuk babası bir eczane teknikeri evinde başından vurulmuş halde ölü olarak bulundu.
Siirt’te Ekin ve Keleş Ailelerinin Mutlu Günü: Mervan Gül Nikâh Şahitliğinde AK Parti Siirt Teşkilatı düğün merasimine katıldı: “Genç çiftimize iki cihanda saadet diliyorum”
Kurtalan’da Yaz Spor Okulları İçin Kayıtlar Başladı! Gençler spora, enerji geleceğe! Başvurular 16-23 Haziran tarihleri arasında alınacak

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2