Dijital İhraç Dönemi Başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı. Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin e-Devlet altyapısını dost ülkelere ihraç etmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Bilim ve Teknoloji 18.12.2024 16:45:00 94 0
Dijital İhraç Dönemi Başladı

Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin dijitalleşme süreci ve kamunun dijital altyapısına geçişinde önemli bir adım olan e-Devlet Kapısı'nın Türksat AŞ tarafından kurulduğunu hatırlattı. Bu platform, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 18 Aralık 2008'de kullanıma sunulmuş ve 16. yılını kutlamaktadır. Uraloğlu, e-Devlet’in göreve başladığı günden bu yana, kamu hizmetlerinin hızlanmasını sağladığını ve bürokrasiyi büyük ölçüde ortadan kaldırdığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, vatandaşların devletle olan işlemlerini uzun beklemeler olmadan gerçekleştirebildiklerini vurgulayarak, e-Devlet'in, hizmetin ötesinde bir vatandaş-devlet etkileşimi yaratarak hizmet kalitesini artırdığını ve kamu hizmetlerini daha hızlı ve verimli hale getirdiğini ifade etti. Ayrıca, e-Devlet’in sosyal gelişim için önemli bir katkı sağladığını ve özellikle dezavantajlı kesimlere ulaşılmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Başlangıçta 22 hizmetle faaliyete geçen e-Devlet, bugün itibarıyla 1079 kuruma ait 8 bin 316 işlemi ve 66 milyon 683 bin 837 kullanıcıya hizmet vermektedir. Kullanıcı sayısı da giderek artmakta, 15 yaş ve üstü her 100 kişiden 96’sı e-Devlet kullanıcısı olmuştur. Uraloğlu, e-Devlet sayesinde yapılan harcamaların ciddi şekilde azaldığını, her yıl milyarlarca liralık tasarruf sağlandığını da aktardı.

Bakan Uraloğlu, sisteme olan ilgiyi gözler önüne sererken, 2021 yılında 3,1 milyar olan giriş sayısının, 2024 yılının 11 ayında 4 milyara yükseldiğini belirtti. Ayrıca, e-Devlet’in vatandaşların devletle olan işlemlerini bilgisayar ya da telefonlarından gerçekleştirmelerini mümkün kıldığını ve belge toplama zorunluluğunu ortadan kaldırarak işlemleri hızlandırdığını söyledi. Uraloğlu, öğrencilere yönelik işlem kolaylıkları ve yerel üniversitelere kayıt gibi avantajları da örnek olarak verdi.

“e-Devlet Kapısı Memnuniyet Anketi” sonuçlarına göre, kullanıcıların yüzde 95’inin uygulamayı beğendiğini belirten Uraloğlu, Avrupa Komisyonu'nun raporlarına göre Türkiye'nin e-devlet alanında AB ortalamasının çok üzerinde bir başarı sergilediğini ve 2024 yılında büyük bir ilerleme kaydederek 21 sıra birden yükseldiğini belirtti.

En fazla kullanılan hizmetlerden "SGK Tescil ve Hizmet Dökümü/İşyeri Unvan Listesi" öne çıkarken, "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama" ikinci sırada yer aldı. "Sosyal Güvenlik Kurumu/Normal Şartlarda Emeklilik Sorgulama" gibi hizmetler de yüksek talep gördü.

Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı’nın dünyanın en büyük dijital devlet hizmetlerinden biri haline geldiğini ve Türksat’ın altyapısı ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne de bu hizmetin sağlandığını belirterek, bu altyapıyı dost ve kardeş ülkelere ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye’nin dijital hizmet ihracatını artırmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.

 


Haber Editörü

İhsan EROL

Kurtalan'da Stabilize Yol Çalışmaları Devam Ediyor

Siirt'te 150 Koyun Telef Oldu

İl Müdürü Sidar, "Ailelerimize Ulaşmaya Devam Ediyoruz".

Siirt’e ASDEP Ekiplerinin Sahada Çalışmaları Sürüyor

Siirt’e Masa Tenisi Müsabakaları Başladı

Kurtalan’da Hız Kesici Yol Kasisleri Kuruldu.

SİÜ’de KAP Hazırlık Toplantıları Hız Kesmeden Devam Ediyor 

Baykan ve Kurtalan Kaymakamlarından İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne Ziyaret

Pervari’de Çiftçilere Üzüm Sıkma Makineleri Dağıtıldı

Çiftçiler Dikkat! ÇKS Başvuruları İçin Son Gün 31 Aralık 2024


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.