9949,01%0,33
35,14% -0,22
36,62% -0,07
2970,26% 0,25
4794,85% -0,07
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Milyonlarca çalışanın yeni asgari üret tutarının belirlenmesini beklediği bu dönemde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek, Bakanlığı ve bağlı kurumlarının 2025 yılı bütçe görüşmelerinin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtlarken asgari üret konusunda değerlendirmelerde bulundu.
“Gönül İster Ki...”
Bakan Şimşek, asgari üretin bir komisyon tarafından belirlendiğini hatırlatarak, “Bu aşamada değerlendirmede bulunmam doğru olmaz. Gönül ister ki katma değeri yüksek ürünler üretelim, verimliliğimiz ve teknolojik yetkinliğimiz artsın ve asgari üret bunun çok üstünde olsun. Biz bu hedefe ulaşmak için yapısal reform gündemimizin öncelikli başlıklarından birini AR-GE, teknolojik, yeşil ve dijital dönüşüme ayırdık” şeklinde konuştu.
“Çalışanlarımızı Enflasyona Ezdirmeyeceğz”
Şimşek, en düşük memur maaşının son 22 yılda reel olarak yüzde 238 arttığını ve dolar bazında 238 dolardan 1139 dolara çıktığını vurgularken, en düşük emekli maaşının da reel yüzde 543, dolar bazında yüzde 812 arttığını belirtti. Şimşek, asgari ücretin ise reel yüzde 212, dolar bazında yüzde 343 artış gösterdiğinin altını çizerek, “Çalışanlarımızı hiçbir şekilde enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğz. Geçen sene asgari ücret yüzde 107,5 arttı. Geçen sene enflasyon yüzde 65’ti. Bu sene enflasyon yüzde 44’e revize edildi, biz yüzde 49 artış yaptık” dedi.
“Asgari Ücrete Vergi mi Getirelim?”
Bakan Şimşek, vergi harcamalarına ilişkin sorulara yanıtında, 853 milyar liralık vergi harcamasının asgari ücretin vergi dışı bırakılmasından kaynaklandığını belirtti. “Asgari ücrete vergi mi getirelim? Siz bunu mu istiyorsunuz? Yatırımları teşvik etmeyelim mi? Engelli, yaşlı, emekli, şehit, dul ve yetimlere 259,2 milyar liralık vergiden vazgeçtik. AR-GE, yenilik, tasarım faaliyetlerini teşvik için 147,3 milyar lira ayırdık” diye konuştu.
“Zengini Vergilendiriyoruz”
Bakan Şimşek, çok uluslu şirketlerin ve yerli şirketlerin önemli bir kısmının vergi indirimlerinden yararlandığı için vergi vermediğini, bu nedenle yurt içi asgari kurumlar vergisi düzenlemesini getirdiklerini belirtti. Şimşek, “Bu düzenlemeyle şirketler en az yüzde 10 vergi verecek. Çok uluslu şirketler minimum yüzde 15 vergi verecek. Bunu, sermayeyi destekleyen Bakan Şimşek olarak getirdik. Şirketlerin taşınmaz satışlarındaki yüzde 50 kazanç istisnasını, serbest bölgelerdeki istisnaları daralttık ve Kur Korumalı Mevduata stopaj vergisi getirdik. Zengini vergilendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.