Tarih: 25.10.2024 19:21

Hükümet, Enflasyonu Düşürmek İçin Vergi Zamlarını Frenlemeyi Değerlendiriyor

Facebook Twitter Linked-in

Bloomberg'in haberine göre, Türkiye hükümeti 2025'te bazı vergi artışlarını enflasyonla mücadele kapsamında atlamayı değerlendiriyor. Vergi artışlarının yapılmaması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) için belirlenen enflasyon hedeflerine ulaşmada yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın henüz nihai bir karar vermediği belirtiliyor.

Kaynaklar, akaryakıt üzerindeki vergi artışlarının aylık enflasyon üzerindeki etkisinin önemli olduğunu vurguluyor. Bu artışların atlanmasının fiyat artışlarını kontrol altında tutabileceği ve Merkez Bankası’nın kısa vadeli hedeflerine ulaşma çabalarına destek olabileceği ifade ediliyor.

Yatırımcılar, 2025 yılı için asgari ücret zammının enflasyon görünümüne olan etkileri nedeniyle dikkat kesilmiş durumda. Asgari ücrette yaklaşık yüzde 25 oranında bir artış bekleniyor. Ayrıca, yatırımcılar Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan mali disiplin konusunda daha fazla sinyal almak istiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) de ekim ayı başında yaptığı açıklamada, dezenflasyon çabalarını desteklemek için "daha güçlü ve erken bir mali konsolidasyon" çağrısında bulundu.

Hükümet, 2025 için gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3,1’i oranında bir bütçe açığı öngörüyor. Eylül ayında yıllık enflasyon yüzde 50’nin altına gerilerken, TCMB bu oranı yıl sonunda yüzde 38-42 bandına çekmeyi hedefliyor. Öte yandan, Merkez Bankası son yedi aydır politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutuyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —