Tarih: 26.06.2024 14:53

Otomobiller için olan 7 Temmuz'daki düzenleme ertelendi! Hangi modeller için ertelendiği belli oldu

Facebook Twitter Linked-in

Bugün Türkiye’deki otomotiv sektörünü çok yakından ilgilendiren bir gelişme yaşanmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Resmî Gazete’de yayımlanan bir kararla 7 Temmuz düzenlemesinin 31 Ağustos’a ertelenmesine karar kılmıştı. Bu düzenleme, sıfır otomobillerin bazı güvenlik özelliklerine sahip olmasını zorunlu kılıyordu.

Ancak daha sonrasında gelen bilgiler, bu ertelemenin sanılanın aksine tüm araçları kapsamadığını, belli yerli araçlara uygulanacağını ortaya koydu. Otomobil Gazetecisi Emre Özpeynirci, ertelemenin hangi yerli araçları etkileyeceğini paylaştı.

Düzenleme, yerli üretim Toyota modelleri için 7 Temmuz’da yürürürlüğe girecek, Clio ve Megane gibi araçlar için ise 31 Ağustos’ta başlayacak

Karar, bakanlık tarafından Ulusal Tip Onayı’na sahip modelleri kapsıyor. Bu onay, ulusal mevzuatta hüküm altına alınan ve geçerlilği ülke sınırlarında olan bir belge. AB tarafından düzenlenen AT Tip Onayı ise  ve hem ülkemizde hem de AB ülkelerinde geçerli. Özpeynirci’nin aktardığına göre bazı modellerde hem Ulusal hem de AT onayı bulunurken bazılarında sadece AT yer alıyor.

Bu kapsamda iki tip onayı bulunan araçlar ertelemeden yararlanabilecekler. Bunlar arasında Togg T10X, Renault Clio, Renault Megane, Hyundai i10, Hyundai i20, Hyundai Bayon gibi araçlar var.

Ancak sadece AT Tip Onay’a sahip araçlar, 7 Temmuz’da düzenlemeye tabii tutulacak. Özpeynirci’nin aktardığına göre Toyota’nın ülkemizde ürettiği ancak sadece AT Tip Onayı’na sahip CH-R ve Corolla modelleri karardan yararlanamıyor. Bu araçların, 7 Temmuz’dan itibaren bazı güvenlik özelliklerini bulundurması zorunlu olacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —