Sigara Satışında Yeni Düzenleme

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), tütün ürünleri ve alkol piyasasını düzenleyen yasada önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor.

Ekonomi 3.07.2024 10:11:00 245 0
Sigara Satışında  Yeni Düzenleme

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), tütün ürünleri ve alkol piyasasını düzenleyen yasada önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor.  TBMM'de yapılması planlanan yasa değişiklikleri kapsamında, tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi gündeme alındı. Diğer ülkelerdeki uygulamalar incelenirken, Türkiye'de de benzer bir düzenlemenin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. İngiltere ve İspanya’daki uygulamalar örnek olarak ele alınıyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan çalışma, Meclis'in yeni yasama döneminde ele alınacak. Sağlık Bakanlığı'na sunulacak ön çalışmada, belirli bir tarihten sonra doğan nesillere sigara satışının yasaklanması önerilecek. Sigaraya başlama yaşı olan 15 yaş ve altı bireylerin korunması hedefleniyor.Düzenleme kapsamında, tütün ürünleriyle ilgili dünya çapındaki örnekler de inceleniyor. AK Parti kurmayları, İngiltere’de 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modelin yanı sıra, İspanya’da tütün endüstrisinden alınan "sigara izmariti" vergisini örnek alarak çalışmalar yapacak. Ayrıca, 2025 yılında ülke genelinde sigara yasağını uygulamaya hazırlanan İzlanda modelinin de Türkiye için değerlendirilebileceği ifade ediliyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 85 bin insanın ölümüne sebep olan sigara kullanımının önüne geçmek için harekete geçildi. TBMM, tütün ürünlerinin yasaklanmasını düzenleyen kanunda ve tütün ve alkol piyasasını düzenleyen kanunda değişiklik yapmayı planlıyor. Yasa değişiklikleri hazırlanırken bilim insanlarının görüşlerine de başvurulacak. Ayrıca, dünyadaki başarılı örnekler detaylı bir şekilde incelenerek Türkiye’ye uygun modeller geliştirilmesi hedefleniyor.

 

 


Haber Editörü

Şakir EROL

Benzin’e 1 Lira 83 Kuruş Motorinin İse 1,63 Kuruş İndirim Geldi,

İl Müdürü Sidar, Çocuk Evleri  Sitesini Ziyaret Etti

İl Müdürü Sidar, Sosyal Hizmet Merkezi Personelleriyle Bir Araya Geldi

İl Müdürü Sidar, Yer Tespitinde Bulundu.

Siirt’e AK Kadınlar Nöbette

Vali Kızılkaya, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında 240 Projeyi Gözden Geçirdi

Deniz Uğur’a Onur Ödülü: "Özgür Filistin" Temasıyla Siirt Uluslararası Kısa Film Festivali

Baykan'da Yolcu Minibüsü Kaza Yaptı: Facia Kıl Payı Atlatıldı

Siirt’te Beklenen Kuvvetli Yağışlar ve Hava Durumu

Rektör Şındak, “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısına” Katıldı


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.