Siirtli Çiftçiler Dikkat! Anız Yakmak Büyük Masraflara Yol Açabilir!

iirt’te bazı çiftçiler, tarlalarını ikinci ürün ekimine daha kısa sürede hazırlamak için anız yakmaya başladı. Ancak, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tarım Teknikeri Ali Azat Epözdemir, bu uygulamanın yanlış ve yasak olduğunu belirtti

Siirt 6.07.2024 11:11:00 542 0
Siirtli Çiftçiler Dikkat! Anız Yakmak Büyük Masraflara Yol Açabilir!

Epözdemir, “Çiftçilerimiz mazot yakmamak için sadece bir saatlik anız yangını ile tarlalarını temizlemeyi tercih ediyorlar. Bu çok yanlış ve yasak bir durum. Zaten ağır cezaları ve yaptırımları var. Çiftçilerimiz eğer anız yakarlarsa, daha fazla gübre alacaklar ve daha az verim alacaklar. 2 bin lira masraftan kaçarken, belki de 100-200 bin lira masrafa neden olmuş olurlar” dedi.

Anız Yangınları ve Cezalar

Siirt’te hasat sonrası tarlalarını ikinci ürüne daha kısa sürede hazırlamak için dönüm başına 1933 TL para cezasına aldırış etmeyen bazı çiftçiler, anız yakmaya başladı. Haziran ayında anız yaktığı tespit edilen bir çiftçiye 34 bin 794 TL idari para cezası uygulandı. Tarım Teknikeri Ali Azat Epözdemir, anız yangınlarının topraktaki verimi düşürdüğünü ifade etti. “Çiftçimiz anız yaktığı zaman, ertesi yıl daha fazla gübre atmak zorunda kalacaktır. Toprağı verimsiz hale gelecektir ve bu sadece gübre takviyesi ile düzeltilebilir. Toprağın dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Toprak bir yıl dinlendiği zaman çiftçi bir yıl hiç çalışmamış olacaktır. O yüzden çiftçinin ekonomisini büyük ölçüde sarsacaktır. Anızın yakılması sonucunda tarımsal ve doğal ekosistemler tahrip edilmektedir. Özellikle toprakta karbon ve azot dengesi bozulmaktadır. Bir sonraki yıl için toprak verimsizleşmektedir. Çiftçilerimiz mazottan kaçmak yerine toprağı sürmeliler ve anız yakmamalılar” dedi.

‘Mazot Yakmamak İçin 100-200 Bin Lira Masrafa Neden Olurlar’

Epözdemir, anız yakmanın ağır ceza ve yaptırımları olduğunu vurgulayarak, “Toprak verimsizleşir ve çiftçilerimiz 2 bin lira masraftan kaçarken 100-200 bin lira masrafa neden olabilirler. Anız yakıldığı için ertesi yıl daha fazla gübre atmak zorunda kalacaklar ve toprağı verimsiz hale getirecekler. Bu, çiftçinin ekonomisini büyük ölçüde sarsacaktır. Çiftçilerimiz mazot yakmamak için sadece bir saatlik anız yangını ile tarlalarını temizlemeyi tercih ediyorlar. Bu çok yanlış ve yasak bir durum. Zaten ağır cezaları ve yaptırımları var. Çiftçilerimiz eğer anız yakarlarsa, daha fazla gübre alacaklar ve daha az verim alacaklar. Bu nedenle çiftçilerimize kesinlikle anız yakmayı tavsiye etmiyoruz. Lütfen anız yakmayın” diye konuştu.

‘Buğdaydan Sonra Kavun ve Karpuz Ektik, Anız Yakmadık’

Siirt’te 20 yıldır çiftçilik yapan Ferman Uras (53), daha önce buğday ektiği tarlasını hasattan sonra sürerek kavun ve karpuz ektiğini belirtti. Uras, “Ben 20 yıldır tarımla uğraşıyorum. Bugün de tarlamı sürüyorum ve kavun ile karpuz ekimi yapıyorum. Karpuz ve kavundan önce buğday ekiliydi. Buğdayı biçtikten sonra tarlayı yakmadık. Buğdayımızı biçtikten sonra sürüyoruz tarlamızı. Anıza karşıyız. Anız yakmak zararlıdır; toprağın vitamini kalmıyor ve tarla içindeki haşerelerin hepsi ölüyor. Tarlanın verimi düşüyor. Bu yüzden anız yakmaya karşıyız. Çiftçilerimizden ricamız, anız yakmasınlar” dedi.


Haber Editörü

Akif ÖZALP

Pervari'de Köy Yollarında İyileştirme Çalışmaları Sürüyor

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Psikiyatri Doktoru Göreve Başladı

Tarım ve Orman Bakanlığı Sahte Gıda Listesi Açıklandı

Siirtliler Derneği Destekleriyle Çocuklar Oyuncaklar İle Mutlu

Siirt Sosyal Hizmet Merkezi Tarafından Saha Taraması Yapıldı.

Kurtalan Sosyal Hizmet Merkezinden, Saipbeyli Ortaokulu'na Ziyaret

İl Müftüsü Pinal’dan Kaymakam Altıntaş’a Ziyaret

Semerşah Grup Rehberliğinde Aşkın Deryasına Yolculuk

Vali Kızılkaya, Aktay ve Çekiç Ailelerinin Mutluluklarına Ortak Oldu

Vali Kızılkaya, Tedavi Gören Hastaları Ziyaret Etti.


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.