Soğuk havalarda göz enfeksiyonları artış gösteriyor! Belirtileri nelerdir?

Soğuk havaların artması ve kış mevsiminin kendini göstermesiyle birlikte pek çok hastalık da artış göstermeye başladı. Bu hastalıklardan en sık görüleni de şüphesiz, göz enfeksiyonlarıdır. Peki, göz enfeksiyonu nedir, belirtileri?

Sağlık 31.10.2024 17:40:00 660 0
Soğuk havalarda göz enfeksiyonları artış gösteriyor! Belirtileri nelerdir?

Kış aylarında gribal enfeksiyonların artmasına paralel olarak göz hastalıklarında da artış görülürken, uzmanlar vatandaşları bu konuda dikkatli olma konusunda uyarıyor.

Kış aylarında sık karşılaşılan göz problemleri konusunda bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, ”Hastalarımıza kış aylarında rahatsızlık veren sorunlardan biri de göz kuruluğudur. Kışın havalar yağışlı ve karlı geçmesine rağmen nem oranı düşük olduğundan hava oldukça kurudur. Ayrıca kış boyunca yanan kaloriferler, çalışan klimalar yeterince havalandırılmayan kapalı ortamlar bu etkilerin daha da artmasına yol açar. Özellikle uzun süre bilgisayar karşısında çalışan meslek grupları kuru göz rahatsızlığı açısından risk altındadırlar. Çünkü uzun süreli konsantrasyon gerektiren durumlarda insanlardaki mevcut göz kırpma sayısı azalmakta ve gözler daha çabuk kurumaktadır. Gözlerde batma, sulanma ve kızarıklık şeklinde kendini gösteren göz kuruluğunda, hastalara önerilerimiz, çalışılan ortamın nemlendirilmesi, bilgisayar karşısında daha sık göz kırpma ve göz hekiminin önereceği gözyaşı damlalarının kullanılması şeklindedir" dedi.

GÖZDEKİ BU BELİRTİLERE DİKKAT

Bir diğer problemin de gözde sulanma, kızarıklık, çapaklanma ile başlayan konjonktivitler olarak adlandırılan sorun olduğunu ifade eden İpçioğlu, "Kış aylarında virüslere bağlı hastalıkların artmasına paralel olarak özellikle gribal enfeksiyonların artış gösterdiği dönemlerde viralkonjonktivitin görülme sıklığı artmaktadır. Toplu yaşam alanları bu açıdan risk altındadır. Hastalık gözde kızarıklık, sulanma, çapaklanma ve ışığa karşı hassasiyet artışı şeklinde şikayetlere neden olur. Genellikle tek gözde başlayıp daha sonra diğer gözde de şikayetler ortaya çıkar. Gözün kornea dediğimiz saydam tabakasını tutarak görme azalması yapabileceğinden en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmak gerekir. Hastalıktan korunmak için özellikle gözlerin çok ovulup kaşınmamasına, başkasına ait havlu, makyaj malzemesi ve benzeri şahsi eşyaların kullanılmamasına, bu tür hastalık belirtileri olan kişilerle yakın temastan kaçınılmasına ve el hijyenine dikkat edilmesi gerekir" diye konuştu.

ULTRAVİYOLRE IŞINLARINA DİKKAT
 

Ultraviyole ışınlarının da göz açısından riskleri olduğunu belirten Op. Dr. Adnan İpçioğlu, "Kış aylarında sıcaklığın az olması, ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinin de daha az olduğu anlamına gelmiyor. Kışın karların oluşturduğu parlama ve yansımalar bu etkileri daha da arttırmaktadır. Bu nedenle dışarıda uzun süre vakit harcama eğiliminde olan çocuklar, açık havada çalışan işçiler ve kar sporu yapanlar risk altındadır. Yaşa bağlı katarakt, yaşa bağlı makula dejeneresansı, pterjium, ve göz çevresi cilt kanserleri güneş ışığına bağlı göz hastalıklarından bazılarıdır” diye konuştu.


Haber Editörü

Vedat AYDIN

VALİ DR. KEMAL KIZILKAYA VE EŞİ NURTEN KIZILKAYA MİNİK ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Siirt’te Öğretmen Akademisi Açıldı

Siirt Çocuk Hakları İl Komitesi Siirt FM Canlı Yayınına Katıldı

80. Yıl İlkokulu Öğrencilerinden Siirt Barosu’na Anlamlı Ziyaret

Siirt, Orta Asya Basın Mensuplarını Ağırladı

Ilısu Barajı'nda Su Seviyesi Düştü: Yığınlı Köyü'nün Eski Yerleşimi Gün Yüzüne Çıktı

AK Parti Siirt İl Başkanı Özturan Vatandaşları İl Binasında Ağırladı

Vali Kızılkaya, "Atınç " Ailesine Taziye Ziyaretinde Bulundu

SİÜ’de Yönetimi Gözden Geçirme Toplantısı Yapıldı.

İl Başkanı Özturan, ‘Fierro Mobilya’ iş Yerinin Açılışına Katıldı


Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.