Girişimci olmak belirli beceriler gerektirir. Bazı yetenekler doğal olarak mevcut olabilirken, diğerleri dikkatli uygulama yoluyla öğrenilebilir veya geliştirilebilir. Girişimcilerin ihtiyaç duyduğu nitelikleri anlamak, daha iyi bir iş lideri olmak için büyümenize yardımcı olabilir.
Girişimci özellikleri, girişimcilerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olan niteliklerdir. Girişimci, kendi işini yaratan, organize eden ve yürüten kişidir.
İşte girişimci olmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler:
Evrensel olmak: Dünyadaki gelişmeleri takip etmeli.
Yenilikçi olmak: Geleneksel iş fikirlerini reddetmeli.
Cesaretli olmak: Her türlü riski göze alarak ‘iş kurma’ kararı alabilmeli.
İdealist olmak: Geleceği planlayabilmeli ve iş planını buna yönelik oluşturabilmeli.
Finansal yönetim hakkında bilgili olmak: Kaynakları etkin kullanarak verim elde edebilmeli.
Bir idole sahip olmak: Hedefleri gerçekleştirmek için girişimcilik motivasyonları sağlamalı.
Güçlü iletişim becerilerine sahip olmak: İnsanlara ve tüm dünyaya kendini etkili bir şekilde anlatabilmeli.
Başarılı bir girişimci olmak için sahip olmanız gereken veya geliştirebileceğiniz özellikler bunlarla sınırlı değil elbette. Ağ kurma yeteneği, uyumlu olma, özgüven vb. özellikler de önemli girişimci özelliklerindendir.
Çok kıymetli yakından tanıdığım kök inşaat sahibi Mütahit ve iş insanı ve bizler gibi toplumun içinden çıkıp girişim yaparak iş adamı olan Zekeriya kök' ün girişimcilik üzerine engin konuşması :Bir yerde güzel bir pazar buldun o pazara bir mal ihtiyacı var o malı güzel bir yerde üretmek talep görülen yerde doğru zamanda oraya sürmektir.
Doğru zamanda doğru malı bulmak veya o malı üretip talep görülen yerde onu pazarlamak en doğru girişimdir.
Değerli kardeşlerim en doğru girişimci doğru zamanda doğru malı bulmak talep görülen pazarda doğrudan ulaşıp orada malı satmaktır.
Nasıl pandemide bir anda sağlık ürünleri hijyenik malzeme talep gördü üretim bir hemen çıktı anlık yaptı ve piyasada sattılar biliyorsunuz.
Veya benim gibi bir garip ayakkabı boyacılığından gelip girişimci olup insanların arz ve talep ettiği daireyi yerinde ve talep üzerinde yapmak
Tabii Şimdi Adana'da karpuz çıkıyor Adana'ya karpuz götürmek hata olur ama o karpuzu Ege'ye götürüp satmak doğrudur.
Örnek söylüyorum Mesela şöyle bir durum da olabilir mal Doğru üretim doğru ama talep yok bu girişimcilik olmaz.
Doğru Zaman doğru arz ve talep çok önemli
Gelecekte yenilir enerji ve ve yazılım Tabii bunlar büyük işler.
Diğer bir girişimci ve iş insanı olan yakından tanıdığım benim için önemli bir şahsiyet modeli olan alan yapı sahibi Mütahit ve iş insanı Arif Alan nın sözleri: kısacası doğru tahlil yapmak, cesaretli olmak, atılımda bulunmak ve hakim olduğum iş için beyin fırtınası yapmak olarak tanımadılar. Esenlik içinde sağlıklı bir yaşam dilerim.