Abdullah ALAN


Kanser Nedir?

Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve büyümesi sonucu oluşan bir kontrolsüz hücre bölünmesidir.


Kanser Nedir?
Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ve büyümesi sonucu oluşan bir kontrolsüz hücre bölünmesidir. Sağlıklı hücreler gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölünür ve apoptosize uğrar. Fakat kanser hücreleri bu kontrol mekanizmasını kaybeder, anormal şekilde çoğalmaya ve birikmeye kümeleye başlar. Bu anormal hücre birikimleri tümörleri meydana getirir. Tümörler büyüdükçe normal doku ve organlara zarar verebilme olasılığı artar, işlevlerini bozabilir ve hatta iflas ermesine sebep olur.

Kanser Nasıl Gelişir?
Kanser, hücrelerin DNA'sında anormallikler meydana gelmesi ile beraber meydana gelir . Bu anormallikler, %10-15 oranında kalıtsal genlerden, %85-90 oranında ise yaşam tarzı ve çevresel faktörler sebebiyet vermektedir.

Kalıtsal Kanser

Bazı insanlar, ebeveynlerinden aldıkları mutasyona uğramış genler nedeniyle kansere daha yatkın olabilir. Bu genler, hücrelerin büyümesini ve bölünmesini kontrol etme yeteneğini bozarak kansere yol açabilir.

Yaşam Tarzı ve Çevresel Faktörler

Sigara kullanımı, güneş ışınlarına maruz kalma, bazı kimyasallara ve virüslere maruz kalma gibi faktörler DNA'ya zarar vererek mutasyona yol açabilir. Bu mutasyonlar, zamanla kanserli hücrelerin oluşmasına neden olabilir.

DNA Hasarı ve Mutasyonlar

Mutajenler DNA'ya zarar vererek mutasyonlara yol açabilir. Mutasyonlar, hücrelerin büyümesini ve bölünmesini kontrol etme yeteneğini bozarak kansere yol açabilir.

Hücre Replikasyon Hataları

Hücreler bölündükçe DNA kopyalanır ve yeni hücrelere aktarılır. Bu kopyalama işlemi sırasında hatalar oluşabilir. Bu hatalar mutasyona yol açarak kansere neden olabilir

 

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.