9659,48%0,49
37,94% -0,02
41,03% -0,01
3814,42% 0,09
6070,97% 0,00
4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Demirtaş’ın davasıyla ilgili konuşan Aktar, “Demirtaş hakkında ceza kararı verilmiş olsa da henüz istinafa gitmiş değil. Bu nedenle mahkeme her an tutukluluğunu sonlandırabilir. Eğer dosya istinafa taşınırsa, istinaf mahkemesi de tahliye kararı verebilir” dedi.
Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre bir kişinin aynı davadan en fazla 7 yıl tutuklu kalabileceğini belirten Aktar, “Demirtaş 8 yıl 5 aydır cezaevinde. Yasal olarak belirlenen azami sürenin aşılmış olması, tahliye ihtimalini güçlendiriyor” ifadelerini kullandı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin, Demirtaş’ın tutukluluğunun hukuka aykırı olduğuna hükmettiğini hatırlatan Aktar, mahkemenin bu karara uyması halinde tahliyesinin gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.
Sosyal medyada dolaşan tahliye iddialarına ilişkin ise Aktar, bunların herhangi bir somut bilgiye dayanmadığını, daha çok kamuoyunun beklentisi olduğunu dile getirdi.
Demirtaş’ın davasının hala istinaf ve temyiz aşamalarından geçeceğini vurgulayan Aktar, “Yüksek mahkemeler dosyayı bozabilir ya da beraat kararı verebilir. Hukuken masumiyet karinesi halen geçerlidir” dedi.
2019 yılında Demirtaş hakkında tahliye kararı verildiğini ancak hemen ardından yeni bir dosya üzerinden tekrar tutuklandığını hatırlatan Aktar, “Bu dava, hukuki değil siyasi bir süreç olarak ilerliyor. Eğer siyasi bir karar alınırsa, Demirtaş hemen serbest bırakılabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Demirtaş, 2016 yılında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt üyesi olmak ve örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla tutuklanmış ve o tarihten bu yana cezaevinde bulunuyor.