9336,14%-0,64
38,17% 0,55
43,55% 0,43
4083,57% 0,54
6621,05% 0,78
İstanbul’da bir zincir giyim mağazasında çalışan Gökhan A., bedelli askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrıldı. Ancak işveren, bu gerekçeyle kıdem tazminatı ödenemeyeceğini savundu. Konu yargıya taşındı ve İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, bedelli askerliği muvazzaf hizmet kapsamında değerlendirerek emsal bir karara imza attı: İşçi tazminat alabilir.
2014-2019 yılları arasında bir mağazada satış danışmanı olarak çalışan ve son maaşı 4.400 TL olan Gökhan A., bedelli askerlik için işten istifa etti. İş yerinden 20 bin TL kıdem tazminatı talep etti. Ancak işveren, 21 günlük askerliğin iş kaybı oluşturmadığını belirterek, “Ücretsiz izinli sayılacaksın” gerekçesiyle talebi geri çevirdi.
Gökhan A., avukatı Cemil Albayrak aracılığıyla kıdem tazminatı talebiyle dava açtı. İstanbul İş Mahkemesi, bedelli askerliğin kısa süreli olduğunu ve işçinin iş akdini sona erdirmesine gerek bulunmadığını savunarak davayı reddetti.
Bu süreçte Adana’da görülen benzer bir davada mahkeme, bedelli askerliğin de muvazzaf askerlik kapsamında olduğunu belirtti. İşverenin, askerlik nedeniyle ayrılan çalışana kıdem tazminatı ödemesine hükmetti.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 30. Hukuk Dairesi, Gökhan A.’nın dosyasını inceledi ve yerel mahkemenin kararını bozdu. Mahkeme, şu değerlendirmede bulundu:
Bedelli askerlik de muvazzaf askerliktir.
İşçi bu gerekçeyle sözleşmesini feshederse kıdem tazminatına hak kazanır.
İşverenin "izinli sayılma" önerisi, iş akdini devam ettirme zorunluluğu yaratmaz.
Davacı avukatı Cemil Albayrak karar sonrası şunları söyledi:
“1475 sayılı yasa muvazzaf askerliği, kıdem tazminatı hakkı doğuran sebepler arasında sayıyor.
1111 sayılı Askerlik Kanunu’na göre ise muvazzaf hizmet, bedelli ödeme yoluyla da yerine getirilebilir.
Bu nedenle bedelli askerlik için işten ayrılan işçi de kıdem tazminatını alabilir. Bu karar, benzer durumdaki binlerce çalışan için emsal teşkil ediyor.”
Bu kararla birlikte bedelli askerlik nedeniyle işten ayrılan çalışanların da, asgari bir yıllık çalışma süresi koşuluyla, kıdem tazminatı talep edebileceği resmen tescillenmiş oldu.