9396,02%1,40
38,03% -0,21
43,37% -0,45
4049,05% -1,20
6569,86% -0,17
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son 3 günde -15 dereceye kadar düşen sıcaklıklar nedeniyle, 2014 yılından sonra en büyük tarımsal felaketin yaşandığını duyurdu. Türkiye genelinde birçok ilde mahsuller büyük ölçüde zarar gördü, üreticiler çaresizlik içinde…
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 10-12 Nisan tarihleri arasında yaşanan ani hava sıcaklığı düşüşünün ardından yaptığı açıklamada, “Bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri kaydedildi. Bu, 2014’te yaşanan büyük don felaketinden sonra en büyük zirai don olayıdır” ifadelerini kullandı.
Bakanlık ekiplerinin sahada olduğunu belirten Yumaklı, “Tüm üreticilerimize geçmiş olsun. 7/24 sahadayız. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Etkilenen üreticilerimiz Tarım ve Orman il/ilçe müdürlüklerine, sigortalı olanlar ise ALO TARSİM 172 hattına başvurabilir” dedi.
Dünya kuru kayısı üretiminin %85’ini karşılayan Malatya’da, kar yağışının ardından gelen don kayısıyı bitirdi. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Gördüğümüz tablo çok vahim. Kayısının tamamını kaybettik. 500 milyon dolarlık gelir yok oldu” dedi.
Elma üretiminde Türkiye’nin önde gelen illerinden Karaman’da 16 milyonu aşkın elma ağacı don nedeniyle zarar gördü. Ağaçların buzla kaplandığı bölgelerde verim alınması bu yıl imkânsız görünüyor.
Elazığ’ın Keban ilçesinde yoğun kar yağışı sonrası meydana gelen don olayında kayısı, ceviz ve badem ağaçlarında ciddi kayıplar yaşandı. Üreticiler, bu yılın mahsulünü büyük oranda kaybettiklerini dile getirdi.
Ceviz üretiminin önemli merkezlerinden Çorum Oğuzlar’da don, ceviz ağaçlarının tamamını yok etti. Oğuzlar Ceviz Üreticileri Birliği Başkanı Oğuz Hantal, “Bir tane bile sağlam ağacımız kalmadı. İlçe olarak geçim kaynağımızı yitirdik” dedi.
Coğrafi işaretli Ulukale dutunun üretildiği Tunceli’de de büyük zarar oluştu. Ulukale Köyü Muhtarı Tekin Karaduman, “Bütün ürünlerimiz don olayından etkilendi. Zarar büyük, girişimlerde bulunacağız” açıklamasını yaptı.
Don felaketinden Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Şanlıurfa, Manisa, Bursa, Kırşehir, Uşak, Karaman, Çorum ve Sakarya başta olmak üzere çok sayıda ildeki üreticiler etkilenmiş durumda. Tarım sektörü, bu felaketin etkilerini uzun süre hissedecek gibi görünüyor.
Not: Bakanlık tarafından zarar gören bölgelerle ilgili detaylı hasar tespit raporlarının önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor. Tarım sigortası bulunan üreticilere yönelik ödemelerin hızlandırılması da gündemde.